Wat?

Pellets

Pellets zijn een milieuvriendelijke brandstof op basis van hout. Ze worden gemaakt van houtafval, zoals zaagsel en houtkrullen, afkomstig van zuiver en onbehandeld hout. Het houtafval wordt geperst op hoge temperatuur tot staafjes van 6 of 8 mm doormeter en ongeveer 3 cm lengte. Bij dit proces komt de houteigen lignine vrij, zodat er geen lijm- of ander bindmiddel moet toegevoegd worden om de pellets in hun vorm te houden.

Houtpellets zijn zeer compact en worden met een lage vochtigheidsgraad (+/- 10 %) geproduceerd. Dit zorgt voor een extreem hoog verbrandingsrendement. Eén kilo pellets heeft een warmte-inhoud van ongeveer 5 kWh. Dit komt ongeveer overeen met 0.5 l stookolie.

Pellets worden lokaal geproduceerd. In België zijn momenteel al een 10-tal fabrikanten.

Pellets verouderen niet. Hierdoor kan je ze jaren bewaren zonder kwaliteitsverlies, indien ze bewaard worden op een droge plaats.

De pellets die wij op deze site verkopen zijn de 6 mm korrels, afkomstig van 4 verschillende fabrikanten. De korrels van 8 mm worden meestal in de industrie gebruikt.

Kachels en ketels

Pelletkachels zijn voorzien van een reservoir van ongeveer 16kg. Een volledige zak kan dus rechtstreeks in de kachel gegoten worden. Via een schroef worden de pellets uit het reservoir geschroefd naar de brandhaard. Een ventilator zorgt voor extra lucht en betere verbranding. De meeste kachels hebben een rendement van minstens 80 %. Temperatuur, tijdstip van branden, grootte van de vlam, ontsteking en snelheid van de ventilator kan bij de moderne kachels electronisch ingesteld worden door de gebruiker.

Pelletketels werken hetzelfde als ketels op aardgas of stookolie. Alleen is de verbrandingskamer iets aangepast. De pellets worden vanuit een silo aangevoerd en de as wordt al dan niet automatisch verwijderd.